התנגדות לצו קיום צוואה – מתי זה קורה ועל ידי מי

התנגדות לצו קיום ירושה

כל אדם, גבר ואישה, עוסקים לא מעט בשאלה, ככל שהם מזדקנים, למי הם יכולים להשאיר את רכושם, כספם ונכסיהם. לשם כך, הם משאירים צוואה כתובה אצל עורך דין כשהמטרה היא, שהוא ידאג שהצוואה תתבצע כלשונה, כפי שהם ביקשו וכפי שהם כתבו.

כתיבת צוואה וחלוקת הירושה הם דברים מאוד רגישים. מעבר לכך שמדובר בעניין אישי, מעבר לכך שמדובר באופן בו בקשתם של הנפטרים צריך להתמלא, הרי שבאופן טבעי, הצוואה מסבירה למי וכיצד לחלק את כל הרכוש, הכסף, הנכסים, וייתכן שאנשים מסוימים יקבלו יותר ואחרים פחות, ייתכן שיהיו אנשים שיצפו לקבל דברים מסוימים, וזה לא יקרה. במילים אחרות, ייתכן מאוד שמהנקודה הזאת, דווקא אנשים עלולים להיפגע ולא לצאת בתחושה טובה.

השיא, ככל הנראה, יהיה התנגדות לצו קיום הצוואה. זה דבר שקיים ואפשרי שיתבצע על ידי גורמים שונים. הרעיון הוא ברגע שכותב הצוואה מסתלק מן העולם, צריך להמתין לפתיחת הצוואה ומרגע זה, יש שבועיים בהם ניתן להגיש התנגדויות למימוש הצוואה. אלה יכולות להגיע על ידי גורמים שונים, מתוך ומחוץ למשפחה.

לפני שאנחנו נסביר מי יכול להגיש ומדוע, צריך להבין איך זה מתבצע בפועל. על מנת להגיש התנגדות לצו קיום צוואה, יש לפנות לעורך דין שמתעסק בזה והוא יכול להגיש התנגדות במשך שבועיים מרגע שהצוואה הופכת גלויה. זה השלב בו למעשה מפרסמים את קיום הצוואה. בית המשפט יכול לספק צו שימנע את מימושה, על פי הסיבות להתנגדותה.

מי יכול להגיש התנגדות ומדוע?

התנגדות יכולה כאמור להגיע ממקורות שונים. ראשית, היא יכולה להגיע מכיוון בני משפחה שחשים שלא קיבלו את מה שמגיע להם, בני משפחה שבטוחים שהצוואה מוטעית ולכן אי אפשר לממש אתה.

שנית, ההתנגדות יכולה להגיע מצד כאלה שאינם כתובים בצוואה, כולל אנשים שלא ידעו על קיומם. המקרה הקלאסי הוא, ילדים מחוץ לנישואין. הם יכולים לדרוש כצאצאים חלק מהצוואה. אם הם יצליחו להוכיח שאכן הם צאצאים של הנפטר או הנפטרת, אזי שבית המשפט יצטרך להתחשב בכך.

שלישית, אנשים שהיו קרובים מאוד לנפטר או לנפטרת ומרגישים שמגיע להם חלק. מקרה מאוד מוכר בנושא, זה אם מדובר באדם שטיפל בכותב או כותבת הצוואה לפני מותם במשך תקופה ארוכה, אזי שהוא יכול לטעון שגם לו מגיע חלק מסוים בעקבות הקשר האדוק והקרוב ביניהם.

ארבע, הרבה פעמים נושים של הנפטר או הנפטרת, יכולים לטעון שעצם זה שהם נפטרו, לא אומר שהחובות הסתלקו. לכן יש לממש את החוב באמצעות הירושה.

כאמור, בית המשפט ידון בכך, בהתאם לטענות השונות, ויקבע האם ניתן לממש את הצוואה כלשונה או שמא יש צורך לשנות אותה, ובמידה וכן, כיצד לעשות את זה מבלי לפגוע באף צד ובוודאי לא בכוונתם של כותבי הצוואה.