כאבים אחרי לידה

טיפול בכאבים לאחר לידה

​ ​

מהם כאבים אחרי לידה?

כאבים אחרי לידה הם תופעה נפוצה שרוב הנשים חוות במידה מסוימת. הגורמים העיקריים לכאבים אלו נובעים משינויים פיזיולוגיים ופציעות שעלולות להתרחש במהלך תהליך הלידה. לאחר הלידה, גוף האישה עובר תהליך החלמה והסתגלות, מה שיכול לגרום לאי נוחות וכאבים באזורים שונים. חשוב לציין כי למרות שמדובר במצב נפוץ, עדיין יש חשיבות רבה למעקב ולטיפול בכאבים על מנת להקל על האישה ולאפשר לה החלמה מיטבית.

סוגים נפוצים של כאבים אחרי לידה

ישנם מספר סוגים נפוצים של כאבים שנשים עלולות לחוות לאחר הלידה:

  • כאבים באזור התפרים – נשים שעברו לידה טבעית עם תפרים או חתך (אפיזיוטומיה) עשויות לסבול מכאבים, נפיחות ואי נוחות באזור זה.
  • כאבי שרירים – לידה מלווה במאמץ פיזי רב, מה שעלול לגרום לכאבי שרירים בבטן, ברגליים ובאזורים נוספים בגוף.
  • כאבי ראש – שינויים הורמונליים, עייפות ועקב הלחץ הנפשי, חלק מהנשים עלולות לחוות כאבי ראש בתקופה שלאחר הלידה.
  • כאבי גב תחתון – שינויים ביציבה בזמן ההיריון והלידה, בשילוב עם הנשיאה והטיפול בתינוק, מעמיסים על הגב ועלולים לגרום לכאבים, במיוחד בחלק התחתון.
  • כאבים בפטמות – נשים מניקות עשויות לסבול מכאבים, גירוי ופצעים בפטמות בשלבים הראשונים של ההנקה.
  • כאב ורגישות באזור החיץ – זהו מצב נפוץ בקרב נשים לאחר לידה טבעית, עקב המתיחה וההתארכות של רקמות סביב הנרתיק והחיץ במהלך הלידה.
  • כאבים כרוניים בכל הגוף – במקרים נדירים, נשים עלולות לפתח תסמונת פיברומיאלגיה, שמתאפיינת בכאבים מפושטים ברחבי הגוף.

גורמים המשפיעים על עוצמת הכאב

עוצמת הכאבים שנשים חוות לאחר הלידה יכולה להשתנות בהתאם לגורמים שונים. סוג הלידה משפיע באופן משמעותי על רמת הכאב – לידה טבעית בדרך כלל כרוכה בכאבים חזקים יותר באזור הפרינאום והרחם, בעוד שניתוח קיסרי עלול לגרום לכאבים באזור החתך הניתוחי. ככל שהלידה ארוכה ומורכבת יותר, כך גם הכאבים לאחריה עשויים להיות חזקים יותר. גודל התינוק גם הוא גורם משפיע, שכן תינוק גדול יותר עלול לגרום ללחץ רב יותר על אברי האגן במהלך הלידה. בנוסף, לכל אישה יש סף כאב אישי משלה, מה שמשפיע על האופן שבו היא תחווה ותתמודד עם הכאב הפיזי לאחר הלידה.

דרכים להקלה על כאבים אחרי לידה

קיימות מספר שיטות יעילות שיכולות לסייע בהקלה על כאבים לאחר הלידה:

  1. שימוש בשקיות קרח או ג'ל קר על האזורים הכואבים, מה שמסייע בהפחתת נפיחות וכאב.
  2. נטילת תרופות משככות כאבים, כגון איבופרופן או אקמול, בהתייעצות עם הרופא המטפל.
  3. עיסוי עדין של האזורים הכואבים, אשר מקל על המתח בשרירים ומשפר את זרימת הדם.
  4. מנחי הנקה נוחות, כמו שכיבה על הצד או שימוש בכריות תמיכה, להפחתת הלחץ על אזורים רגישים.
  5. פעילות גופנית קלה, כמו הליכה, מתיחות עדינות או יוגה, לשיפור הגמישות והפחתת הכאבים.
  6. טכניקות הרפיה כגון נשימות עמוקות ומדיטציה, אשר עוזרות להירגע ולהסיח את הדעת מהכאב.
  7. שימוש בכרית או מושב רך בעת ישיבה, להקלה על הלחץ באזור החלחולת.

חשוב להקשיב לגוף ולמצוא את השילוב הנכון של שיטות שעובדות עבורך. אם הכאב אינו פוחת או מתגבר, מומלץ להתייעץ עם הרופא לקבלת הנחיות נוספות והמלצות לטיפול.

מתי לפנות לעזרה רפואית

למרות שכאבים מסוימים לאחר לידה נחשבים תופעה נפוצה, חשוב להיות ערניים לסימנים המחייבים התייעצות עם הצוות הרפואי. יש לפנות לרופא או למיילדת במקרים הבאים:

  • כאשר הכאבים אינם פוחתים או אף מחמירים לאחר מספר ימים מהלידה
  • אם מופיעים סימני זיהום כגון אודם, נפיחות, הפרשות בעלות ריח רע באזור התפרים או בחתך הניתוח הקיסרי
  • שילוב של חום גבוה (מעל 38 מעלות צלזיוס) עם כאבים חריפים
  • דימום וגינלי מוגבר, שאינו פוחת או מכיל קרישי דם גדולים
  • כאבים עזים שמפריעים לתפקוד היומיומי ולטיפול בתינוק

אל תהססי לפנות לייעוץ רפואי בכל מקרה בו את מרגישה אי נוחות משמעותית או שיש לך ספק לגבי מצבך הבריאותי. זכרי, שתקשורת פתוחה עם הצוות המטפל והקפדה על ההנחיות שקיבלת, יסייעו לך בהחלמה מהירה ובריאה יותר לאחר הלידה.

השפעות נפשיות של כאב אחרי לידה

כאבים פיזיים אחרי לידה יכולים להשפיע גם על המצב הנפשי של האישה. עייפות, תסכול וחוסר שינה הנובעים מהכאבים עלולים להוביל לתחושות של דיכאון אחרי לידה. חשוב לזכור שזהו מצב זמני ושיש דרכים להתמודד איתו. אל תהססי לשתף את בן הזוג, המשפחה והחברים הקרובים בתחושות ובקשיים ולבקש את עזרתם ותמיכתם. אם את חווה תחושות קשות של דיכאון, חרדה או ייאוש שנמשכות תקופה ארוכה, פני לעזרה מקצועית. זכרי שבריאותך הנפשית חשובה לא פחות מבריאותך הפיזית, ושלל תמיכה מתאימה ניתן לצלוח את התקופה המאתגרת הזו ולהתגבר על הקשיים.

לסיכום

כאבים אחרי לידה הם תופעה שכיחה שרוב הנשים חוות במידה מסוימת. ישנם סוגים שונים של כאבים, כאשר עוצמתם מושפעת מגורמים כמו סוג הלידה, אורכה ועוד. ניתן להקל על הכאבים באמצעים כמו קירור, תרופות, תנוחות ועיסוי, אך במקרים מסוימים יש לפנות לעזרה רפואית, כמו במרפאת כאב, במיוחד כשמופיעים סימני זיהום או שהכאב אינו פוחת. חשוב לזכור שלכאב יכולה להיות השפעה גם על ההיבט הנפשי, ולכן נשים צריכות לדאוג לעצמן ולבקש תמיכה מהסביבה בתקופה מאתגרת זו. יש להקשיב לגוף ולפנות לייעוץ במידת הצורך.