הפרעה אובססיבית קומפולסיבית

הפרעה אובססיבית קומפולסיבית

ישנם סוגים שונים של הפרעות נפשיות. חלק מההפרעות, מסווגות כהפרעות חרדה. הפרעות אלו, מפריעות בצורה קשה לתפקוד היום יומי של הסובלים מהם. כדי לטפל בהפרעות אלו, מופנים הסובלים מהם לפסיכולוגים, ולעיתים אף נאלצים לקחת תרופות פסיכיאטריות.

מהי הפרעה טורדנית כפייתית?

הפרעה טורדנית כפייתית הנקראת גם "הפרעה אובססיבית קומפלסיבית", הינה סוג הפרעה של חרדה. הסובל ממנה מנסה להתמודד עם החרדה, באמצעות פעולות טקסיות. אם האדם הסובל מהפרעה זו יימנע מאותן פעולות טקסיות- הוא יסבול יותר מהחרדה. הסובל מהפרעה זו, מאמין שפעולות אלו יימנעו את האיום ממנו הוא פוחד. למשל: אם ילך בצעדים מסוימים ברחוב בדרכו לראיון עבודה, הוא יצליח להתקבל לעבודה.

מהי חרדה?

כדי להבין יותר מהי הפרעה טורדנית כפייתית, יש להבין יותר לעומק מהי "חרדה". זהו מצב נפשי בו הסובל מפחד מאיום מסוים שמוחו משדר לו. לפעמים, האיום הוא מוחשי ואמיתי. אך לפעמים, האיום הינו דמיוני. בתחושת חרדה, מרגיש החולה שאין לו שום דרך להתמודד מול האיום.

חרדת בחינות- הפרעה זו מופיעה אצל סטודנטים רבים, אשר מפחדים מאוד מכישלון בבחינות, שיביא לחוסר הצלחה בלימודים האקדמאים שלהם, ובמציאת עבודה.

מה הקשר בין שיטת נוירופידבק לבין הפרעה טורדנית כפייתית?

אמנם, הפרעה זו מסווגת עם ההפרעות הנפשיות. אולם, ניתן באמצעות אימון מוחי הניתן בשיטת נוירופידבק, לשנות הרגלים מוחיים של המטופלים הסובלים מהפרעה זו. אולם, על המטופלים לשתף היטב פעולה, ועל המטפלים להתאים היטב את התוכנות המתאימות. כאשר הטיפול מצליח, המטופל חש שיפור בתחושות החרדה.

בהפרעות נפשיות יש מצב של פעילות אי סימטרית במוח.

מחקרים מראים, שבמצב של הפרעות נפשיות- יש פעילות אי סימטרית במוח, ואונה אחת פעילה יותר מהאונה השנייה. בהפרעה זו, מנסה הסובל לאזן את הסימטריה בפעילות, באמצעות הפעולות הטקסיות. אולם בעוד הפעולות הטקסיות מפחיתים חרדה באופן רגעי, הטיפול בנוירופידבק מפחית למטופל את החרדה לטווח הארוך, ומוריד את הצורך בביצוע הפעולות הטקסיות. ולכן, טיפול נוירופידבק המתבסס על יותר מ10 טיפולים, יכול לחסוך מהמטופלים בעתיד נטילת תרופות נגד חרדה.

כדי להצליח לצאת מהפרעה טורדנית כפייתית- יש צורך בטיפול מערכתי.

על מנת שהטיפול בנוירופידבק יצליח לרפא מטופל מהפרעה טורדנית כפייתית, יש צורך בטיפול מערכתי שלם. מומלץ לתת למטופל במקביל גם טיפולים רגשיים. אם המטופל הוא ילד, יש לתת להוריו הדרכה ותמיכה במהלך הטיפול. עליהם ללמוד יותר על הגורמים והמאפיינים של ההפרעה, ובאיזה אופן יהיה שיפור במהלך תקופת הטיפול ולאחריה.

למה שיטת נוירופידבק יכולה לסייע יותר מאשר טיפול רגשי? הטיפולים הרגשיים, מבוססים על מאמץ קשה ורגשי של המטופל. ולכן, פעמים רבות יהיה חוסר שיתוף פעולה בין המטופל למטפל. פעמים רבות- יצטרך המטפל להתמודד מול התנגדויות חזקות של המטופל. לעומת זאת- בטיפול נוירופידבק, המטופל לא צריך להתאמץ כלל. המאמץ במהלך הטיפול, נעשה באופן כמעט אוטומטי.